4 mars 2013

Våtrumstapeter

Vi får ofta frågor om våtrumstapeter samt hur uppsättningen går till. Så till alla er som undrar: Hur gör jag? Hur lång tid tar det? Vilket förarbete krävs? Kan jag göra jobbet själv? Här kommer svaren!


Det är inte mycket svårare att sätta upp en våtrumstapet än en papperstapet, men det är några saker som du måste vara extra noggrann med. Eftersom ett dusch eller badrum ständigt utsätts för fukt och väta ska du endast välja tapeter, lim och fogvätska som är speciellt avpassade för våtutrymmen. Annars finns det risk att du efter ett tag har fukt och mögel i det nyrenoverade badrummet. När du har bestämt dig för att sätta upp våtrumstapeter ska du undersöka väggarna i badrummet ordentligt. Se efter om väggarna är tillräckligt släta att tapetsera på direkt. Om du kan tapetsera utan att ta bort tapeten är inte förarbetet lika tidsödande. Dessutom får du ytterligare skydd mot eventuell fukt och mögelangrepp. Men då är det viktigt att det inte står fukt bakom den gamla väggbeklädnaden.

Låt inte bara mönster och färger styra ditt val av tapeter. Eftersom våtrumstapeter är olika tjocka, måste du även ta hänsyn till detta när du väljer. En tunnare kvalitet är smidigare att arbeta med och är lättare att få att sitta riktigt snyggt i hörnen. Om du har ett underlag som inte är helt slätt, eller mönstrat i starka färger, är risken för att underlaget "lyser" igenom mindre om tapeten är av tjockare kvalitet.

Förarbetet är mycket viktigt för ett bra resultat vid all tapetsering. När det gäller tapetsering i våtutrymmen, är det inte bara de estetiska kraven som du själv ställer som är viktiga. Slarvar du med förarbete och uppsättning och du skulle få fukt eller mögelskador i väggen, är det inte säkert att du får ut någon ersättning från ditt försäkringsbolag. Kravet på din tapetsering är nämligen att den ska vara fackmannamässigt gjord.

Innan du sätter igång med arbetet ska badrummet torka upp ordentligt. Använd därför varken dusch eller badkar en vecka innan du ska tapetsera. Du kan ta bort handfat och toalettstol för att komma åt bättre, men då ska du vara helt säker på att du kan sätta dem på plats igen när du har tapetserat färdigt. Ofta är det bättre att låta sanitetsporslin och rörfästen sitta kvar på sina platser, tapetsera runtom och sedan täta fogarna med en speciell tätningsmassa.

För att du ska vara riktigt säker på att våtrumstapeten ska fästa ordentligt kan du, efter noggrann rengöring med sodalösning, stryka väggarna med en grundfärg för inomhusbruk. Ytan blir då sträv, varför både våtrumslim och våtrumstapeten fäster bättre. När våtrumstapeten sitter ordentligt på plats ska du foga alla tapetskarvar med fog vätska avsedd för våtutrymmen. Vätskan smälter ihop med tapeten och det blir absolut vattentätt. När du fogar nederkanten på våtrumstapeten, liksom vid rör, dörrfoder, handfat etc. ska du använda en särskild fogmassa.

När du har satt handdukskrokar och andra detaljer på väggarna, bör du även sätta fogmassa runt dessa. Massan är osynlig och tätar alltså utan att synas. Innan du kan börja använda ditt "nya" badrum måste tapetlim och fogvätska Cegefix få torka ordentligt. Det tar ca en vecka.


Välkommen in till oss för att kika på hela våtrumskollektionen Riviera från Carma! För ytterligare information och råd kontakta oss i butiken eller läs mer på Carmas hemsida!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar